1. 6. 2008

Má Pc jako herní stanice budoucnost?

Se světem počítačů úzce souvisí i pirátství. Ale mluvit do svědomí každého z vás nebudu. Her vyvíjených pouze jenom na Pc rapidně klesá a skoro žádné studio si dnes nedovolí dělat hru pouze pro jednu platformu.

Pc a konzole
Čím to asi může být, že hry nejdříve vyjdou na konzole a následně teprve pro Pc? Samozřejmě jde o peníze. Na konzolích si každý hru poctivě koupí za vyšší cenu. A výdělky se jim jen sypou. Za to na Pc si tu samou hru skoro každý stáhne z internetu, i když je asi 2x levnější, a výdělky jsou ta tam. I když v porovnání s Pc je konzole přibližně 2x levnější. To je dáno tím, že prodej konzole dotuje výrobce, ale zase od nás chce podíl z prodaných her. Jenže počítač má o mnoho větší spektrum využití. To musí uznat každý.
Na Pc se stahuje o 106, tak proč bychom pro ně měli dělat hry? To si asi říká většina studií. To je můj názor a jsem zvědavý, kdy se přestanou vymýšlet nové ochrany (př: Bioshock) a na Pc hráče radši vývojáři zapomenou. Nedávno také známé studio Crytek (tvůrci FarCry a Crysis) prohlásilo, že už nikdy nevyvine žádnou hru primárně jenom pro Pc, jako tomu bylo v případě Crysis. Hru si všichni stáhli před vydáním hry. Zahráli a zjistili, že hardwarová náročnost je příliš vysoká a hru si nekoupí. Nebo kvůli různým osobním důvodům. S touto hrou jsem ještě neměl tu čest a nemohu soudit. Zkrátka v prodejnosti to je propadák. Tvůrci dokonce podle jistých zdrojů začali vyvíjet verzi pro PS3 i když dříve prohlásili nemožnost tohoto spojení. Konzole prý nejsou tak výkonné. No uvidíme.

Crysis
Má tedy hraní na Pc budoucnost? Já myslím, že má. Konzole se budou čím dál víc podobat počítačům nebo se už podobají. Tato vlastnost bude čím dál silnější a pirátství tu bude opět. Protože rozdíl mezi Pc a konzolí nebude žádný.
Ještě jeden menší dodatek. Na Pc se všichni snaží vymýšlet co nejlepší a nejpropracovanější grafiku. Jenže takových notebooků se prodá více než klasických Pc. A to ještě drtivá většina z nich má jenom integrovanou grafiku. A co oni mají hrát. Tři roky staré hry? Tento trh je zcela volný pro nové nápady.