4. 2. 2009

Společnost vychovává alkoholiky

Také se vám občas stane, že navštívíte hospodu a nemáte až tak velkou chuť na pivo, popřípadě na jakýkoli alkohol. mě osobně dosti často a pokud bych si mohl vybrat mezi 0,5l piva a sklenkou vody volil bych raději vodu. ted si jistě říkáte, proč si neobědnám nějakou (pro mě dosti komerční) jemně/středně/velmi perlivou vodu. Důvodů je několik. Nechci podporovat "baliče" vody, nechci dávat velkou marži hospodskému (vysoká cena oproti pivu), zkrátka tyto výrobky 3-tích stran jsou v těchto podnicích brány jako ty druhořadé, které by si stejně nikdo nekoupil a když už ano, nasadíme vysokou cenu... nechci se proto rozepisovat o těchto komerčních vodách, jde mi o vodu s vodovodu, které je v ČR dosti a nikdo nemá problém z její "stáčivostí", nicméně hospodští zřejmě ano. V cizině je běžné, že při vstupu do restaurace máte na stole džbán plný vody z vodovodu, chápu, že v českých podmínkách by chodili tzv. Wassermani, nic by si neobědnali a pili by zdarma vodu. To unás lze provádět jen ve vyší společnosti a v normálních "zaplivaných" hospodách to jednoduše nejde. Netrval bych tedy na tomto excesu, ale uvítal bych, kdyby hostinští rozšířili svůj nápojový lístek o tuto relativně levně získanou surovinu a nabídli ji řekněme za uměrnou cenu, která by se klidně mohla kalkulovat o něco vyše než je zisk z jednoho piva. Např. za sklenku 0,5l bychom zaplatili 8Kč. Já bych klidně se svými přáteli chodil do hospody u Huberta a tam bych se bezmezně opíjel a přelíval těmito sklenkami zdravé vody. Z hygienických důvodů je to také uplně v pořádku, tento druh zboží můžou v hospodách nabízet. Jen učetní by přibyl jeden řádek se zbožím, kterí by se muselo proučtovat.
Nemůžu se zbavit pocitu, že společnost (hostinští) mají zájem vychovat bandu alkoholiků a buřičů:). Nejsem proti alkoholu jako takovému a proti pivu už vůbec ne, jen chci poukázat na to, že pokud chce jít člověk do hospody, která je mimochodem výborné místo k řešení problému, vytvoření dohod atd., musí se v českých podmínkách hned při otevření dveří nutně stát takovým tím českým ochlastou.
Tvrdý alkohol je podle mě jen jed... a já si jen velmi málokdy tento jed dopřeji. Ano, můžete namítat, že všechno je jed, kdybyste se třeba přepili již zmiňovanou vodou, také můžete na následky zemřít,...ano to vám neberu, ale něco co páchne jak z chemického průmyslu a člověk hned po vypití do sebe klopí další dávku djusu, není nic co by chutnalo lahodně a tedy nechápu, proč to daný jedinec pije. Prominte, ale je to stejné jako když nebudu chtět skočit z mostu a přesto skočím, je to nesmysl a abych něco pil pro to, že mě to vůbec nechutná...tak to je nesmysl ještě větší.
V českých podmínkách nejsou ani rozšířený tzv. pivní alternativy, což mě dosti mrzí. Neříkám, že tento způsob upravy piva denně vyhledávám, ale musím konstatovat, že mě ani nijak neuráží, tak jako ostatní. Byl bych pro zavedení tzv. pivních koktejlů. Některé jsem pil a byli pro mě pitelné. Nejlepší je fakt, že tento způsob konzumace piva dává velkou šířku variant a možností a podporuje "pivní" kreativitu i když někteří budou tvrdit, že jsem pivní barbar. Myslím, že není důvodu proč bychom si např. nemohli do 0,5l sklenice nalít 10 procent piva (12st.) a zbytek dolít vodou z vodovodu, nebo dolít čajem případně mlékem. Chuť piva je schopen člověk vychutnat v jakékoli koncentraci a přitom nemusí být alkoholikem:).

Odkud jste přišli?

Ani jsem netušil, že sem někdo zavítá...proto bylo přidáno hlasování "kdo odkud je". A také si uvědomuji, že konfrontující nadpisy typu holky jsou... budu muset omezit:).

Krása je i v ošklivosti...

Také jste si říkali, co zde na blogu dělá tzv. "nekonečná čára", která se táhne po celé délce blogu? Vězte, že nejde o nic závažného, nejedná se ani o poslení výstřelek doby, jde o to, že z důvodu toho, aby nebyl text zobrazován v uzkém obdelníku, je tedy "roztažen". Na tuto skutečnost podle mého názoru moc nemyslí google (nebo o tom ani nevím)... a tak při rozšíření o pár pix. do stran se novému rozlišení nepřizpůsobí aplikace blugu a celé se to jaksi nastaví a vznikne mezera. Kdyby někdo věděl jak tento problém odstranit, nebráním se jakékoli radě.
A nyní musím konstatovat, že i škaredé, odporné a hnusné může být i krásné...alespon do doby, než tento problém neodstraním:)...