20. 4. 2009

Elektrolýza vody, zajímavá věc...

Jistě jste slyšeli o možnosti "jezdit na vodu". Voda je zdrojem velké energie. možností, jak získat z vody plynný vodík je několik. Npař. rozklad pomocí vysoké teploty, okolo 2500°C, nebo méně efektivní, ač pro většinu lidí více dostupné řešení, je právě elektrolýzou vody.
Na internetu jsme svědci dvou táborů lidí, lidi, kteří tvrdí, že je to blbost, že auta pomocí elektrolýzi, kde je zdroj elektřiny alternátor, nemohou na vodu dlouhodobě fungovat a lidí co tvrdí opak, honosí se svými nápady, jejich převratné konstrukce na výrobu ještě většího množství plynného vodíku, atd...
V mém plánu je, se touto problematikou více zajímat, popř. pokud to bude alespon trochu uspěšné napojit to do staré Babety, a třeba nevybouchnu:).První věc jak začít, je sehnat nerezové plechy a vytvořit vyvyječ vodíku, postavit z plexiskla vzduchotěsnou nádobu na vodu, přidat ventyly, propojit pryžovými hadičkami a mím cílem je zapálit vodík a udělat hořák:).
Jinak rozklad pomocí elektřiny se v průmyslu provádí vysokým napětím, okolo 5KV. Rozklad vody je znám spíše se stejnosměrným napětím i když střídavé je podle mého mínění daleko lepší, neopotřebují se tolik elektrody, střídavou složkou se čistí, a zdá se podle zkušeností "laborujících", že je to mnohem efektivní zbůsob.